Tylko dziś! -11% na WSZYSTKO (z wyjątkiem Kart Podarunkowych) rabat11
(22) 66 88 272 lub Czat | Pon.-Pt: 9:00-21:00; Sob.: 9:00-17:00

Gryko Caffe

Dla wielu z nas picie kawy to nie zwykła poranna rutyna, ale prawdziwy rytuał, który pozwala dobrze rozpocząć dzień. Aby jednak naprawdę czerpać z niego przyjemność, konieczne jest dobranie odpowiednich ziaren, a także techniki ich parzenia. Tego właśnie nauczą Cię warsztaty w Gryko Caffe w Warszawie. Podczas indywidualnego spotkania baristka wprowadzi Cię w niezwykły świat smaków, zapachów, ziaren i dodatków do kawy. Dowiedz się więcej na jej temat i udoskonal swój poranny rytuał.
Szukaj po kategorii

Odkryj kawę na nowo dzięki Gryko Caffe

Gryko Caffe to mała firma prowadzona przez jej właścicielkę, Agnieszkę Stefaniak. Ona sama mówi o sobie jako o marzycielce, baristce, ale przede wszystkim realizatorce jednego ze swoich największych pomysłów – stworzenia produktu, który będzie dostępny dla wszystkich i o dowolnej porze dnia. Przez wiele lat poznawała tajniki parzenia kawy, jej rodzaje, aromaty, smaki, dodatki… W ten sposób powstała jej własna kawa Gryko Caffe. Teraz chciałaby pójść jednak o krok dalej, podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Rozpoczęła realizację swojego kolejnego projektu i stworzyła wyjątkowe warsztaty indywidualne lub dla pary, przeprowadzane w Warszawie, podczas których zaprasza w podróż szlakiem kawy. Odkryj całkowicie nowy świat pełen unikalnych doznań dzięki Gryko Caffe.

Wyjątkowe warsztaty z Gryko Caffe w Warszawie

W Gryko Caffe weźmiesz udział zarówno w warsztatach indywidualnych, jak i dla dwóch osób. Przez cały czas trwania spotkania baristka jest wyłącznie do Twojej dyspozycji i krok po kroku wprowadzi Cię w swój świat. Zostań Domowym Baristą oraz Warsztaty „Domowy Barista” dla Dwojga pomogą Ci odkryć sekret dobrego smaku każdej kawy. Podczas części teoretycznej dowiesz się, jaką drogę musi ona przebyć, aby trafić do Twojego kubka, jak metody przygotowania wpływają na jej właściwości, a także jak czytać etykiety na opakowaniach. Oprócz tego poznasz naturalne składniki, które dodane do kawy wzbogacą jej smak, a także zapewnią Twojemu organizmowi dodatkowe mikroelementy. Część praktyczna będzie poświęcona nauce parzenia kawy za pomocą konkretnych urządzeń, między innymi ekspresu ciśnieniowego, przelewowego czy Aeropressu i French Pressu. Dzięki warsztatom w Gryko Caffe parzenie kawy nie będzie miało przed Tobą żadnych tajemnic.

700 dolarów za kilogram kawy

Jedna z najdroższych kaw świata – Kopi Luwak. Tworzona jest wcale nie z ziaren zerwanych z kakaowca, ale przetrawionych przez zwierzęta. Do produkcji wykorzystuje się łaskuna, czyli zwierzę wielkości fretki żywiącej się między innymi owocami kakaowca. Dzięki wyczulonemu węchowi i smakowi potrafi ono znaleźć najdojrzalsze okazy. Proces trawienia pozostawia pestki tych owoców w niemal nienaruszonym stanie i w takiej formie są wydobywane z odchodów zwierzęcia. Kopi Luwak słynie z głębokiego, kawowego smaku i wyczuwalnych nut karmelu i czekolady. Kilogram tej kawy potrafi kosztować nawet 700 dolarów. Niestety część plantatorów praktykuje prowadzenie ferm łaskunów. Przetrzymywane są one w małych klatkach i karmione wyłącznie owocami kakaowca, co wpływa bardzo negatywnie na ich zdrowie. Przy planowaniu zakupu tej kawy, warto zwrócić więc uwagę na źródło jej pochodzenia.

Stwórz kawę specjalnie dla siebie z Gryko Caffe

Gryko Caffe to miejsce, w którym odkryjesz zupełnie nowe oblicze kawy. Dowiesz się, jaki sprzęt najlepiej wykorzystać, poznasz sposoby jej przyrządzania, a także jakie dodatki sprawią, że będzie mieć niepowtarzalny smak. Dzięki warsztatom kawa nie będzie mieć przed Tobą już żadnych tajemnic, a Ty zaczniesz tworzyć wyjątkowe napary, które każdego dnia poprawią nastrój Tobie i Twoim bliskim.