Czekolada – przysmak i dzieci, i dorosłych. Kusi swoją aksamitną konsystencją i doskonałym smakiem. Idealna w wersji na ciepło, a także na zimno, jako dodatek oraz główny element deseru. Mało kto potrafi jej się oprzeć. Jak to się dzieje, że gorzkie ziarna kakaowe przekształcają się w wyjątkową słodycz, którą tak dobrze znamy? I jak wygląda produkcja czekolady tradycyjnej i białej? O tym wszystkim przekonasz się, czytając tekst poniżej.

Jak powstaje czekolada?
Aby odpowiedzieć na pytanie, jak się robi czekoladę, trzeba zacząć od samego momentu zbioru ziaren kakaowca. Generalnie istnieją trzy odmiany drzewa kakaowca. Każde z nich w połączeniu ze specyficznym środowiskiem, w jakim rosło, ostatecznie zapewni nieco inny smak czekolady – mniej lub bardziej intensywny. Jeden owoc kakaowca rodzi natomiast przeciętnie między 20-50 ziaren. Z ok. 1,5 kg ziaren można z kolei wytworzyć do 1 kg czekolady.
Jak po zebraniu ziaren wygląda dalej produkcja czekolady? Otóż ziarna poddawane są fermentacji, która trwa od kilku dni do tygodnia. To właśnie ten etap odpowiada za wstępny rozwój charakterystycznego smaku kakao, a także za wyczuwalne aromaty kwiatów czy owoców. Następnie ziarna są suszone na słońcu, co może trwać od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Dzięki temu zmniejszy się zawartość wody, a sama czekolada ostatecznie będzie trwalsza.
Na kolejnych etapach produkcja czekolady przenosi się już zwykle do fabryk. Tutaj odbywa się proces prażenia, który pozwala wydobyć pełnię aromatów z kakao. Wpływa on też na ostateczny smak i aromat czekolady. Następnie ziarna są mielone, a z powstałej w wyniku tego miazgi kakaowej uwalnia się tłuszcz kakaowy, znany jako masło kakaowe. Wtedy czas na konszowanie. Dlaczego to takie ważne, jak się robi czekoladę? Ponieważ długotrwałe mieszanie miazgi kakaowej z cukrem i dodatkami smakowymi kształtuje ostateczny smak czekolady, a oprócz tego zapewnia również, że później będzie rozpływać się w ustach.
Na koniec pozostaje temperowanie, czyli kontrolowane ochładzanie czekolady. Dzięki temu całość zyskuje odpowiedni połysk i strukturę, a my możemy usłyszeć charakterystyczny trzask przy jej łamaniu. Gotowa masa czekoladowa jest następnie wylewana do form, chłodzona i pakowana, by trafić na półki sklepowe jako ciemna czekolada.

Jak się robi białą czekoladę?
Jeśli zastanawiasz się, jak powstaje czekolada biała, to musisz wiedzieć, że proces ten przebiega trochę inaczej niż przy produkowaniu ciemnej czekolady. Główna różnica między nimi polega na tym, że biała powstaje z masła kakaowego, a ciemna – z miazgi kakaowej. To dlatego część osób uważa, że biała czekolada nie powinna być nawet nazywana czekoladą. Zarówno ciemna, jak i mleczna wersja zawierają miazgę kakaową, która odpowiada za charakterystyczny smak i kolor. Biała składa się natomiast przede wszystkim z cukru, masła kakaowego, a często i mleka w proszku. Warto jednak pamiętać, że jak się robi białą czekoladę, to wykorzystuje się właśnie masło, a ono pochodzi przecież z ziaren kakaowca i jest jednym z dwóch jego składników.
Wracając jednak do głównego tematu, dalej produkcja czekolady białej polega na stopniowym rozpuszczaniu masła kakaowego i dodawania do niego sproszkowanego mleka, cukru czy wanilii. Niezwykle istotna jest tutaj kwestia proporcji poszczególnych składników. Tylko w ten sposób uzyska się charakterystyczny smak i kremową konsystencję. A jak się robi czekoladę w kolejnych krokach? Tutaj już niewiele różni się to od produkowania czekolady ciemnej. Przeprowadza się bowiem konszowanie, temperowanie oraz formowanie, by na koniec czekoladę zapakować i rozesłać na sklepowe półki. Bez względu na to, czy uważasz, że biała czekolada zasługuje na swoje określenie, jedno jest pewne – to zdecydowanie jedna z najbardziej kuszących słodyczy.
Czekoladowe prezenty
Jeśli wśród swoich bliskich masz miłośnika czekolady, to na prezent zdecydowanie warto wybrać Voucher na Degustację Czekolady. Dzięki temu nie tylko znajdzie odpowiedź na pytanie, jak się robi czekoladę, ale przede wszystkim skosztuje różnych jej rodzajów w klimatycznym otoczeniu. Część Voucherów zapewnia również dodatkowy poczęstunek, więc szykuje się naprawdę słodkie popołudnie! Sama degustacja czekolady to jednak nie wszystko, co może sprawić Twojemu bliskiemu sporo radości. Jeśli lubi gotować lub też po prostu chętnie próbuje nowych rzeczy, Warsztaty Czekoladowo-Pralinowe będą strzałem w dziesiątkę. Warsztaty dają możliwość tworzenia własnych tabliczek czekolady i pralin o unikatowych kształtach i z wybranymi dodatkami. Całość będzie miała nie tylko walor edukacyjny, ale zapewni też dobrą zabawę, a na koniec oczywiście – sporą satysfakcję. Aby w pełni dowiedzieć się, jak się robi czekoladę, uczestnicy samodzielnie zaprojektują przykładową tabliczkę, następnie przeprowadzą proces temperowania i formowania czekolady. Czeka ich również okazja, by spróbować różnych ziaren kakao, oraz degustacja czekolady. Dla dwojga czy dla jednej osoby – taki Voucher może być świetnym prezentem na każdą okazję.