Piwo to jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Ma bogatą historię i niezliczone tajemnice, które fascynują zarówno koneserów, jak i amatorów tego złocistego trunku. Od starożytnych browarników po nowoczesne browary przeszło długą drogę pełną innowacji i tradycji. A z czego robi się piwo współcześnie? I ile ma kalorii? Tego i wiele więcej dowiesz się, czytając tekst poniżej.

Krótka historia piwa
Historia piwa jest niezwykle bogata i sięga tysięcy lat wstecz, do czasów starożytnych cywilizacji. Pierwsze dowody na jego produkcję pochodzą z Mezopotamii, gdzie Sumerowie około 4000 lat p.n.e. warzyli piwo z jęczmienia. Był to gęsty, owsiany napój spożywany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Dzięki temu, że przygotowywano go na bazie przegotowanej wody, nie zawierał zanieczyszczeń i nie powodował chorób jak zwykła woda. Można więc sugerować, że odpowiedź na pytanie, kto wymyślił piwo, brzmi właśnie tak – Sumerowie.
Potem piwo miało także ogromne znaczenie w Babilonie. Babilończycy dalej rozwijali techniki jego warzenia, przygotowując na bazie jęczmienia, pszenicy czy orkiszu piwo jasne, ciemne i czerwone. Oprócz tego to oni wprowadzili kluczowy składnik – chmiel, który znacznie wpłynął na smak i trwałość alkoholu. W starożytnym Egipcie z kolei utrzymano dotychczas znane sposoby tego, jak zrobić piwo. Sam alkohol był ceniony natomiast tak bardzo, że stał się nie tylko codziennym napojem, ale i formą ofiary dla bogów, a nawet elementem wynagrodzenia dla pracowników.
Średniowiecze to czas, gdy w Europie monopol na warzenie piwa miały klasztory. Początkowo mnisi produkowali go jedynie na własne potrzeby, a także dla swoich gości i pielgrzymów. Z czasem trunek zaczęto sprzedawać, co doprowadziło do rozpowszechnienia się jego wersji z chmielem. Zagościł on również nie tylko wśród niższych klas społecznych, ale i na dworach królewskich, zyskując status napoju o wysokiej jakości.
Do XVIII wieku odpowiedź na pytanie, jak zrobić piwo, niewiele się zmieniła. Dopiero później postęp technologiczny umożliwił dopracowanie formuły alkoholu. Przeprowadzone zostały pierwsze badania dotyczące pasteryzacji i roli drożdży w produkcji piwa, piwowarzy zyskali możliwość kontrolowania procesu fermentacji, a do chłodzenia beczek zamiast lodu zaczęto używać specjalnej maszyny chłodniczej. Wynalezienie maszyny parowej ułatwiło z kolei transport piwa, a także samo podgrzewanie trunku w trakcie procesu produkcji. A jak to wygląda współcześnie? Międzynarodowe koncerny dysponują własnymi przepisami na to, jak zrobić piwo. Dzięki temu wiele z nich zaskakuje nietypowym smakiem i głębią aromatów. Jeśli interesuje Cię natomiast, jak uwarzyć je w domu, sprawdź nasze wskazówki poniżej.

Jak zrobić piwo?
Uwarzenie własnego piwa wymaga cierpliwości i dokładności, ale niekoniecznie bardzo rozbudowanego i drogiego sprzętu. Na początek wystarczą:
– duży garnek z pokrywką,
– duża łyżka,
– fermentor z rurką fermentacyjną,
– fermentor bez rurki,
– termometr,
– cukromierz,
– filtrator,
– butelki, kapsle i kapslownica.
Jeśli chodzi o to, jak zrobić piwo, to niezbędne będą również takie składniki jak chmiel, słód, drożdże piwowarskie, glukoza oraz woda.
Na początku w garnku należy podgrzać wodę. Następnie do środka wsypujemy ześrutowany słód – można go zmielić samodzielnie lub też od razu zakupić w takiej formie. Całość podgrzewamy do 65-72°C, aby przekształcić skrobię w cukry fermentowalne, a następnie przetrzymujemy przez ok. godzinę. Jak zrobić piwo dalej? Otóż zacier przelewamy do fermentora z rurką, w środku którego wcześniej montujemy filtrator. Rurkę z kolei wkładamy do wyczyszczonego wcześniej garnka. Ten proces nazywa się filtrowaniem i polega na oddzielaniu cieczy od zacieru. Ponieważ pierwsze 2 litry płynu mogą być bardzo mętne, należy wraz z podgrzaną wodą wlać je z powrotem do fermentora.
Kolejny krok związany z tym, jak zrobić piwo, to gotowanie oraz dodawanie chmielu. Całość gotuje się przez około godzinę, a ilość dodawanego chmielu uzależniona jest od smaku, który chcesz uzyskać. Im więcej chmielu, tym więcej więcej wyczuwalnej goryczki. Potem przechodzimy do schładzania – do ok. 18-20°C w przypadku piw górnej fermentacji (typu ALE) lub ok. 8-12°C przy piwach dolnej fermentacji (typu Lager). Schłodzony płyn wlewamy ponownie do fermentatora, a na jego powierzchni rozsypujemy drożdże. Nie mieszamy!
Na tym etapie możesz się zastanawiać, jak zrobić piwo bezalkoholowe. W domowych warunkach jest to bardzo trudne, ponieważ wymaga już specjalistycznego sprzętu. Każde piwo początkowo zawiera bowiem alkohol, dlatego później należy poddać je procesowi dealkoholizacji, np. destylacji próżniowej. Z powodzeniem możesz jednak uwarzyć piwo o mniejszej zawartości alkoholu. W takiej sytuacji początkowo dodaj po prostu mniej słodu, a proces zacierania (czyli łączenia słodu i wody) przeprowadź w wyższej temperaturze. Dzięki temu poziom cukrów będzie niższy, co z kolei przełoży się na mniej alkoholu.

Wracając jednak do tematu, jak zrobić piwo alkoholowe, to po dodaniu drożdży całość należy zostawić na czas fermentacji. Podzielona jest ona na dwie etapy. Fermentacja burzliwa trwa zwykle około tygodnia, a fermentacja cicha do 2 tygodni. W trakcie drugiej z nich fermentor należy uszczelnić i cyklicznie używać cukromierza. Gdy poziom cukru przestanie spadać, fermentacja jest zakończona. Wtedy piwo przelewamy do drugiego fermentora i dodajemy glukozę. Kolejny krok w instrukcji, jak zrobić piwo, to bowiem refermentacja, która nagazowuje je, a tym samym poprawia ostateczny smak. Ten etap powinien potrwać ok. 10 dni. Na koniec całość przelewamy do butelek i kapslujemy przy użyciu kapslownicy. Butelki odstawiamy na co najmniej 3-4 tygodnie w chłodne, zaciemnione miejsce. Gotowe!
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, z czego robi się piwo, jaka jest jego historia i czym różnią się poszczególne gatunki? Postaw na Voucher na Degustację Piwa. Tu pod okiem doświadczonego kipera podszkolisz swoje umiejętności i zdobędziesz sporą dawkę wiedzy. Przeżycia zrealizować można w różnych miastach na terenie niemal całej Polski, więc nieważne, gdzie mieszkasz, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Dodatkowo świetną opcją są Warsztaty Warzenia Piwa Domowego. Dzięki nim nie tylko dowiesz się, jak zrobić piwo krok po kroku z uwzględnieniem wszelkich wskazówek, ale przede wszystkim przygotujesz kilka butelek własnego alkoholu, o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Kalorie w piwie
Wiele osób zadaje sobie pytanie, ile kalorii ma piwo. Dużo zależy oczywiście od jego rodzaju, natomiast przeciętnie 0,5 litra piwa ciemnego to ok. 350 kcal, z kolei 0,5 litra piwa jasnego – ok. 250 kcal. Generalnie im wyższa zawartość alkoholu, tym więcej kalorii, ponieważ sam alkohol jest bardzo kaloryczny – zawiera ok. 7 kcal na gram. A ile kalorii ma piwo bezalkoholowe? Niektórzy uważają, że to lżejsza wersja tradycyjnego piwa. Jest w tym trochę prawdy, co nie oznacza jednak, że tych kalorii jest mało. Przeciętnie bezalkoholowe piwo ma ok. 100 kcal na 0,5 litra, a piwo smakowe – 130 kcal. Warto zwrócić uwagę, że w tym przypadku kalorie pochodzą nie tylko z alkoholu, ale również z węglowodanów obecnych w słodzie.
Skoro już wiesz, ile kalorii ma piwo, czas przyrządzić swoje własne. Skorzystaj z naszych wskazówek lub wybierz się na warsztaty z profesjonalnym kiperem i odkryj, ile przyjemności daje kosztowanie uwarzonego samodzielnie alkoholu!